Smarter Amazon of Europe   (AoE)

Surse de finanțare: COSME 

Federația Industriei Hoteliere din România a facut parte din proiectul internațional Smarter  Amazonul Europei, la care s-au alăturat entitați din 7 țari: Slovenia, România, Bulgaria, Croația, Ungaria, Serbia și Muntenegru. Regiunea din România inclusă în acest proiect a fost Delta Dunării.

Proiectul inițial cuprinde rezervația transfrontalieră a biosferei Mura-Drava-Dunăre, numită „Amazonul Europei”, are atracții naturale și culturale unice pe continent și un potențial imens din perspectiva dezvoltării unei destinații turistice durabile, inteligente și ecologice. Aceasta este declarată de UNESCO ca fiind prima rezervație a biosferei Dunării , care acoperă cinci țări europene: Serbia, Slovenia, Ungaria, Croația și  Muntenegru. În a doua etapă a proiectului, care a început în ianuarie 2022 s-au alaturat încă 2 țări: România și Bulgaria. 

Scopul principal al proiectului SMARTER AoE a fost de a stabili un ecosistem internațional susținut digital (prin înființarea unei platforme online) accesibilă IMM-urilor de turism din Amazonul Europei, cu scopul de a promova inovația socială, digitală și ecologică și pentru a transfera know-how-ul către alte rezervații ale biosferei (BR) din România, Bulgaria și Muntenegru.

Proiectul Smarter AoE a încurajat digitalizarea și implementarea inovației prin intermediul IMM-urilor din regiune, care desfășoară activitate în domeniul turistic. Î

Aproximativ 130 de IMM-uri din turism din regiunea Amazonului european au primit sprijin financiar direct pentru a promova inovarea socială, ecologică și transformarea digitală, dintre acestea 10 au fost din Romania. Proiectul a îmbunătățit și simplificat operațiunile zilnice ale IMM-urilor din turism prin crearea unei platforme care a facilitat afacerile B2B, a crescut abilitățile și competențele digitale ale companiilor prin oferirea accesului la cursuri. IMM-urile incluse în program, inclusiv cele din România (jud. Tulcea) au fost sprijinite în dezvoltarea de noi modele de afaceri cu susținerea locală și internațională, reunind proiecte de turism transnațional durabil, în aer liber, care să fie promovate și implementate în comun, în cadrul destinației internaționale Amazonul Europei.

Proiectul reduce, de asemenea, impactul asupra mediului înconjurător, oferind totodată o soluție la problemele climatice contemporane. IMM-urile au avut ocazia sa testeze un instrument prototip pentru a-și monitoriza principalii indicatori de mediu și au fost sprijinite pentru a optimiza utilizarea resurselor și performanța ecologică.