Ghid pentru reziliența in fata schimbărilor climatice si crize

Ca răspuns la frecvența și severitatea tot mai mare a hazardelor naturale exacerbate de schimbările climatice, HOTREC, în colaborare cu Hotel Resilient (consultant pentru reziliența la schimbările climatice ), a lansat un nou Ghid pentru rezistența la criză pentru hoteluri, restaurante, baruri, cafenele. Aceste recomandări urmăresc să ajute companiile din domeniul ospitalității să se pregătească și să își revină mai ușor în urma dezastrelor naturale, cum ar fi valuri de căldură, inundații, furtuni de vânt, secete și incendii forestiere.
Hazardele naturale reprezintă deja o amenințare semnificativă pentru sectorul ospitalității, iar schimbările climatice nu au făcut decât să intensifice aceste riscuri. Ca atare, reziliența în fața acestor crize în creștere a devenit mai crucială ca niciodată. Noile linii directoare se concentrează pe consolidarea capacității industriei de a face față acestor amenințări și de a-și reveni. Ele nu se concentrează pe măsuri de durabilitate, cum ar fi protecția mediului, ci se concentrează în schimb pe „reziliența la criză” – capacitatea de a se recupera după impactul pericolelor naturale. „Reziliența la criză” în contextul ospitalității acordă prioritate siguranței oaspeților și a personalului mai presus de orice, asigurând că serviciile esențiale pot continua, dacă este posibil, în timpul dezastrelor și că întreprinderile se pot recupera rapid după orice impact. Conform Ghidului , reziliența nu este o soluție unică, ci un proces dinamic care necesită adaptare continuă și învățare bazată pe experiență. Afacerile trebuie să rămână agile și proactive în planificarea viitoarelor evenimente de criză.
Orientările privind rezistența la criză subliniază nouă criterii cheie, clasificate în trei domenii principale și oferă sfaturi practice despre motivul pentru care fiecare criteriu este important, cum să-l implementeze și ce resurse sunt disponibile pentru asistență suplimentară. De exemplu, hotelurile ar putea avea nevoie să ofere adăpost persoanelor evacuate din zonele afectate de dezastru, în timp ce restaurantele trebuie să își protejeze proviziile de alimente și să asigure oprirea în siguranță a echipamentelor de bucătărie.
Important este că acest Ghid este  voluntar și reprezintă mai degrabă recomandări decât cerințe obligatorii. Companiile sunt încurajate să le adopte pentru a-și îmbunătăți rezistența la criză, dar trebuie, de asemenea, să respecte legislația locală și națională.
Cu aceste linii directoare, HOTREC speră să-și împuternicească membrii să își protejeze afacerile, angajații și clienții, asigurând în același timp continuitatea serviciilor în timpul dezastrelor naturale din ce în ce mai frecvente.
Accesați Ghidul HOTREC privind reziliența la schimbările climatice si crize