Suntem în luna septembrie, unii încă sunt în concediu, dar în curând viitorul țării, adică tineretul, se va întoarce la studii. În ultima vreme, turismul a devenit una dintre cele mai dinamice și inovatoare industrii, iar cu o diplomă în turism, tinerii au în față numeroase oportunități de carieră. Iată ce poți face cu facultatea de turism.
Turismul românesc își revine
Țara noastră este foarte ofertantă în ceea ce privește atracțiile turistice, de la peisajele naturale demne de aparatul de fotografiat, la orașe pline de farmec, cultură, istorie și tradiții și obiceiuri păstrate din moși-strămoși. Dacă ești pasionat de turism și vrei să le transmiți și celor din jur cunoștințele tale temeinice despre istorie, geografie, artă și altele, atunci ai putea, de pildă, să devii ghid turistic.
Anul acesta, spre deosebire de perioada 2020-2022, românii au revenit la obiceiurile de dinainte de pandemie, cumpărându-și pachetele de vacanță în perioada ”early booking” (înscrieri timpurii). Până în luna martie, vânzările pachetelor turistice la intern au crescut cu 20-22%, în vreme ce vânzările de bilete de avion pentru destinații externe s-au majorat cu 80%, potrivit romania-actualitati.ro.
În 2022, un raport întocmit de ”The Future of Sustainable Travel” al Emerging Europe poziționa România în top zece țări din Europa Centrală și de Est care își valorifică cel mai bine potențialul ca destinație turistică. Primul loc în clasament era adjudecat de Polonia, urmată de Ungaria, Croația, Estonia, România, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Letonia și Lituania.
Potrivit raportului, țara noastră are potențialul de a lua locul Poloniei, în calitate de campioană a turismului în Europa emergentă, însă există anumiți factori care împiedică progresul țării, printre care: marketingul deficitar, costurile ridicate ale serviciilor de călătorie (considerabil mai scumpe decât cele din Bulgaria, de pildă), rețelele de drumuri și căi ferate, probleme de personal în sectorul serviciilor, etc.