De „Ziua Educației” , FIHR își deschide porțile pentru elevi si studenți

În România, ziua de 5 octombrie celebrează Ziua Educației, in aceasta zi fiind si Ziua Mondiala a Profesorului. Anul acesta tema centrală este „Profesorii de care avem nevoie pentru educația pe care o dorim: imperativul global de a reduce deficitul de profesori”.

Cu aceasta ocazie, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) s-a implicat activ la nivel național prin membri săi, în organizarea evenimentului – Ziua Porților Deschise. Astfel, printr-o colaborare intre unitățile hoteliere membre FIHR si unități de învățământ din toata tara, se vor organiza vizite de prezentare pentru elevi si studenți, pentru a le oferi o imagine a ceea ce înseamnă activitatea in domeniul ospitalității. „Avem înscrieri pentru o prezența estimata sa depășească 800 de tineri la acest eveniment. Prin training si mentorat, putem atrage mai mulți tineri în acest domeniu, astfel încât aceștia sa înțeleagă mai bine ce presupune lucrul cu clienții, cu așteptările lor si cat de mult aduce un zâmbet si o vorba buna, conform zicalei „Omul sfințește locul”, a declarat Simona Constantinescu, Președinte a FIHR. În parteneriat cu alte ONG-uri, FIHR se implică si în organizarea de concursuri adresate copiilor care își doresc o carieră în domeniul ospitalității – sub egida World Skills Competition.

Cum educația formală este cea care setează fundamentul în domeniu, rolul profesorilor și calitatea actului didactic devin esențiale. Deschiderea școlilor pentru parteneriate cu mediul de afaceri, predarea printr-o combinație de sesiuni teoretice si ateliere practice (susținute de specialiști in domeniu), realizarea de stagii de practică de calitate și implementarea de proiecte de susținere a învățământului pot fi soluții pentru îmbunătățirea calității educației formale.

Totodată, recunoașterea și aprecierea profesorilor sunt factori importanți pentru bunăstarea și motivația acestora. În contextul post-pandemic au apărut multiple indicii ale unei crize de motivație în rândul profesorilor la nivel global, care în mod substanțial contribuie la problema penuriei de cadre didactice.

In domeniul turismului, cadrele didactice au dorința si responsabilitatea de a fi la curent cu tendințele și progresele din industrie și de a le integra în metodologia de predare. Generația Z, acum cu vârste intre 14-23 ani, are așteptări ca profesorii să fie mai mult decât un simplu emițător de informație – își doresc o combinație de abilități de predare, mentorat, împărtășire de experiențe, fiind prima generație care s-a născut în mediul digitalizat și au copilărit online, accesând tehnologia devreme, dorind o educație personalizată și oportunități mai interesante.

Profesorii dedicați își doresc un suport activ din partea mediului de afaceri. Astfel, FIHR în parteneriat cu Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism” a sustinut acest demers in cadrul Conferinței Internaționale „Bridge the gaps!” organizată cu ocazia Zilei Turismului. La eveniment participanții (profesori și specialiști din domeniul științelor cercetării si domeniul turismului) și-au exprimat dorința de perfecționare, de participare la proiecte de shadowing (urmărire în câmpul muncii) a angajaților pentru a fi la curent cu ultimele tendințe în domeniul ospitalității. Specialiștii și-au manifestat interesul de a fi implicați în actualizarea cadrului de învățământ pentru ocupațiile necesare domeniului.

La nivel european este estimat un deficit de forță de muncă de circa 20% din necesarul pieței (conform cercetărilor realizate de Hotrec – confederația europeană din domeniu), atât în 2022 dar și în 2023. Acest deficit poate fi acoperit doar prin schimbarea abordării în atragerea și menținerea oamenilor în domeniu și poate porni chiar de la nivelul școlii. Sistemul de educație în domeniul turismului din România are nevoie de o schimbare a mentalității copiilor și părinților. Industria ospitalității este aceea în care oamenii se simt bine datorită generozității și ospitalității celor care lucrează pentru ei, cerând o atenție crescuta pe dezvoltarea abilităților de comunicare, relaționare si promovarea abordărilor pozitive.

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) este prima organizație patronală hoteliera din turismul românesc, fiind prezentă la nivel național în 28 județe și cumulând peste 17.000 camere în proprietățile hoteliere membre, reprezentând interesele industriei hoteliere din România prin dialogul permanent cu autoritățile și mass media, precum si cu alte entități asociative la nivel național si european. FIHR este afiliată HOTREC la nivel European și la Confederația Patronală Concordia pe plan național, confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri din România.