Scrisoare deschisă FIHR către autoritățile locale

Alianța pentru Turism trage un semnal de alarmă: NU măriți fiscalitatea în turism! Investițiile s-ar reduce și sute de firme ar intra în insolvență; după 3 ani de pandemie și război la graniță, firmele sunt decapitalizate

Ieri, 31 iulie 2023, a avut loc la Timișoara Adunarea Generală a Alianței pentru Turism (APT), prilej cu care au fost organizate două mese rotunde, prima pentru evaluarea legislației privind Organizațiile de Management al Destinației (OMD), iar a doua pe tema fiscalității în turism în contextul măsurilor care ar putea fi luate de Guvern și care ar putea avea un impact major asupra turismului din România.
La întâlnirea găzduită de Asociația pentru Promovarea Timișoarei, în anul în care municipiul de pe Bega poartă titlul de Capitală Europeană a Culturii, au participat pe lângă cei 24 de membri ai APT și primarul Timișoarei, domnul Dominic Fritz și vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, domnul Alexandru Proteasa.
La dezbaterea privind OMD-urile a participat în format hibrid și secretarul de stat din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), domnul Lucian Rus. Participanții au notat faptul că la mai bine de un an de la adoptarea modificărilor privind funcționarea OMD-urilor, numărul acestora este foarte mic, iar operaționalizarea lor întâmpină multe probleme, confirmând problemele ridicate de reprezentanții APT după adoptarea modificărilor legislative. Mecanismele de finanțare inexistente, sistemele de vot complicate și procedura de acreditare discriminatorie a noilor OMD-uri față de asociațiile existente riscă să ducă la neatingerea jaloanelor asumate prin PNRR la capitolul turism. Astfel, APT a propus MEAT organizarea unor ateliere de lucru pe tema finanțării, modelelor de bune practică și operaționalizării OMD-urilor, cu participarea și altor ministere și instituții care sunt implicate în acest proces.
Referitor la problemele legate de fiscalitate, APT atrage atenția că mărirea TVA în turism la cota de 19% face din România o destinație necompetitivă pe plan regional și internațional, în contextul TVA-ului aplicat de alte țări în turism (Austria – 10%, Belgia – 6%, Franța – 10%, Germania – 7%, Bulgaria – 9%). Creșterea fiscalității în turism, în contextul crizelor succesive din domeniu cu care s-a confruntat România (pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina), coroborată cu lipsa de predictibilitate fiscală, va afecta eforturile de redresare a domeniului, va duce la scăderea investițiilor și creșterea economiei nefiscalizate.
APT este deschisă dialogului cu ministerul de resort și cu Guvernul pentru identificarea de măsuri care pot duce la creșterea veniturilor din turism, o pistă clară în acest sens fiind creșterea numărului de turiști străini atrași. În momentul de față, lipsa unei strategii de promovare pe plan internațional și a acțiunilor clare prin care România să prezinte turiștilor străini numeroasele motive pentru care suntem o destinație care merită aleasă pentru orice tip de turism subminează atingerea acestui deziderat, România rămânând mult sub potențial și fiind depășită de țările din jur.
În cadrul Adunării Generale a fost efectuat și transferul președinției rotative a APT, noul mandat de președinte fiind preluat de domnul Alin Chipăilă din partea Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, vicepreședintă fiind doamna Simona Constantinescu, președintă a Federației Industriei Hoteliere din România. Din noul consiliul director al APT fac parte în acest mandat Asociația de Ecoturism și România și Asociația pentru Promovarea Timișoarei.